Σελίδες

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ο KAΣΤΟΡΑΣ


Ονομασία ζώου:Κάστορας
 Μέγεθος: Το σώμα τους είναι κοντόχοντρο και φτάνει μαζί με την ουρά τα 125 περίπου εκατοστά, ενώ η ουρά, που μοιάζει με σπάτουλα, έχει μήκος τριάντα περίπου εκατοστά.
 Περιγραφή: Πρόκειται για άριστο κολυμβητή, ικανότητα που εστιάζεται στα δάκτυλα των πίσω ποδιών του τα οποία είναι ενωμένα με μεμβράνη Έχει πλατιά ουρά, σκεπασμένη με λέπια και τη χρησιμοποιεί ως πηδάλιο, όταν κολυμπά. Στο κάτω μέρος της κοιλιάς του έχει δύο αδένες, που εκκρίνουν μία λιπαρή ουσία, το καστόριο, που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική ως αντισπασμωλυτικό και καταπραϋντικό. Τα αυτιά του και τα ρουθούνια του κλείνουν, ώστε να μπορεί να κολυμπά και κάτω από το νερό, ενώ η διάρκεια της ζωής του κυμαίνεται από 20-50 χρόνια. 
 Περιβάλλον όπου ζει: Κατοικεί ως ζευγάρι και κατασκευάζει τη φωλιά του υπόγεια, κοντά σε υδάτινα ρεύματα και στη συνέχεια κλείνει την είσοδο στα νερά, κατασκευάζοντας φράγμα από κορμούς δέντρων, κλαδιά, πέτρες και λάσπη. Η φωλιά του έχει κωνικό σχήμα και αποτελείται από την κυρίως κατοικία, την αποθήκη τροφής ενώ με μία τρύπα στην κορυφή, έξω από το νερό, εξασφαλίζει τον εξαερισμό της. Έχει παρατηρηθεί ότι το χτίσιμο της φωλιάς αναλαμβάνουν τα θηλυκά ζώα, ενώ τα αρσενικά αναλαμβάνουν την μεταφορά των υλικών. 
 Τι τρώει: Τρέφεται με φλούδες δέντρων, με υδρόβια φυτά, με τρυφερά φύλλα και με καρπούς. 
 Νίκος Βάσιος 
 Γ΄ Τάξη  2ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.